Rozhovor v Řeznických novinách

news_maso2020_03.jpg

V Řeznických novinách, příloze odborného časopisu pro obor zpracování masa Maso (ročník 2020, číslo 3) vyšel rozhovor s Richardem Pražákem, jednatelem Hubka-Petrášek a vnuci s.r.o. na téma Formování masných specialit „made in Eberhardt“.

Celý rozhovor si můžete stáhnout zde, jeho přepis vám přinášíme níže.

 


 

FOOD PRESS SYSTEM je motto světoznámé firmy Eberhardt GmbH, která disponuje již 40letými zkušenostmi s tvarováním potravin, pro naše čtenáře tedy především masných specialit, šunek a pršutů. Na 5 kontinentech od Ameriky až po Austrálii zpracovatelé využívají více než 3 000 věží značky Eberhardt. To hovoří jasně. Eberhardt je premiant trhu.

Řeznické noviny: Jako společnost Hubka-Petrášek a vnuci spol. s r.o. jste výhradním dovozcem věží Eberhardt na český a slovenský trh. Jaké jsou hlavní výhody formovacích věží firmy EBERHARDT FOOD PRESS SYSTEMS®? A co vůbec na nich může být jiné?

Richard Pražák: První a za mě určitě největší výhoda patentovaných věží Eberhardt je jejich stlačovací systém, tvořený dvěma nerezovými a bezúdržbovými vřeteny, ve zkratce něco podobného heveru, co máte v autě, ale samozřejmě ve větším provedení. V mechanismu nejsou žádné pružiny, ani péra. Protože ta se při tlaku varem stlačují, víka forem se nadzvedávají a výrobek nemá standardní velikost. To představuje hlavně velký problém pro větší výrobce při krájení – u výrobku pak není standardní velikost. A to je problém. U našich věží dotáhnete pákou vřeteno a nic se nikam nehne. Ani o setinu milimetru. Ano to je patent Eberhardt FOOD PRESS SYSTEMS®.

ŘN: Co sanitace a mytí věží? To je často u forem se spoustou záhybů, stěn a zákrytů problém.

RP: Věže Eberhardt, či spíše formy, jsou samonosné, tzn. skládáte jednu formu na druhou do výšky. Víko spodní formy doléhá na dno formy nad ní. Jako cihla na cihlu při stavbě domu. Po vyjmutí všech forem nám zůstane z věže pouze rám (viz. obrázek níže), žádná patra s víky napevno, žádné skryté kouty, které neumyjete ani nevydesinfikujete. Nemáte na nich stovky úchytů, přihrádek a vinklů. Jen rám, formy a víka. To je Eberhardt FOOD PRESS SYSTEMS®. Jsme potravináři a právě hygiena je základ pro co nejdelší trvanlivost masných výrobků.

 

 

ŘN: To zní zajímavě. Jakou další výhodu nám přiblížíte u tvarovacích věží EBERHARDT?

RP: Určitě možnost naplnit věž různými formami, ve zkratce – půl věže si naplním formami s hranatým tvarem a druhou půlku formami kulatými. Nebo jeden den vyrobím věž hranaté šunky, druhý den vyměním víka a vyrobím věž tvaru rozkrojeného chleba. Variabilita je úžasná. Každá forma má z boku otvor na vpichový teploměr, takže nemusí obsluha hledat kde a jak, je zkrátka na každé formě.

ŘN: Který je nejprodávanější typ nebo druh forem?

RP: Personifikace tvaru. Personifikace tvaru, personifikace tvarů zauzení na povrchu výrobku, tak aby zákazník na první pohled věděl: ,,A tohle je zboží od mého oblíbeného výrobce!“ Kromě různých tvarů, na přání i ve standardu (viz. online katalog na stránkách www.vnuci.cz: odkaz úvod/partneři), je nejprodávanější druh věže ta s perforovanými formami, v jednom kroku produkt nejen odvaříte, ale i zaudíte, bez další manipulace, vybalování a přemísťování. A navíc získáte na povrchu výrobku nezaměnitelnou kresbu zauzení. O možnostech použití firemního loga, nebo upřesnění výrobku ani nemluvě. Pro tyto formy jsme vyvinuli papír na vyložení forem s nástřikem silikonu Bacon baking paper special®. Je skvěle propustný pro kouř, ale díky silikonu neulpí při zasušení na povrchu výrobku, jako třeba u celofánu. Celofán, jak všichni výrobci vědí, někdy při rozbalování strhává maso z povrchu. Bacon baking paper special® nikdy ne.

Stejně tak dodáváme k našim věžím systém scelování masa, což třeba u pršutů vede k bezeztrátové výrobě pro nářezáky, jeden kus výrobku má po scelení až 960 mm délky, což je délka formy ve věži. Stejně tak pro výrobu dušených šunek dodáváme přípravek umožňující ultratenké krájení. Je už na zákaznících, aby si ve vašem časopise vyhledali naši reklamu s kontaktem na nás a přesvědčili se na vlastní oči, uši a výrobek. Jak říká můj společník, zkušenost je nepřenositelná.

ŘN: Co na závěr?

RP: Na závěr snad jen zmíním, že Eberhardt myslí na velké, malé i největší výrobce. A pro ty největší je určena plnící stanice forem. Jedná se hydraulicky ovládaný výtah, který se umístí před věž a obsluha naplní vždy jedno patro, které je automaticky umístěno do věže. Tak mohou s těžšími formami (ty největší se šunkami mají až 24 kg) manipulovat a plnit věže i méně silní jedinci, nebo pracovníci, jimž vyhláška zakazuje s takovouto vahou manipulovat. A to celou směnu bez problémů.

Děkuji za rozhovor a nezapomeňte, Vnuci jsou ve FORMĚ!

 


Sídlo

nám. 14. října 1307/2,
150 00 Praha 5


Výdej a sklad

Fučíkova 332,
267 01 Králův Dvůr


Telefony

+420 775 377 178
+420 605 551 165


E-mail

objednavky@vnuci.cz



© 2019 Hubka-Petrášek a vnuci s.r.o.
Rozumíme potravinám

Úvod  •  Vnuci  •  Co děláme  •  Zprávy  •  Kontakty